Start » Blog en Nieuwsbrief » Mindful zijn en blijven als perfectionist - Mindful Winkel

Mindful zijn en blijven als perfectionist - Mindful Winkel

De Mindful Perfectionist 

 

Mindful zijn en blijven als perfectionist 

 

Nooit voor half werk gaan, altijd het uiterste uit jezelf halen en niet tevreden zijn met goed maar altijd voor de top willen gaan. Gewoon goed is niet goed genoeg, het kan altijd beter en als je ergens aan begint dan moet het ook helemaal perfect zijn en het liefst nog zo snel mogelijk ook. Lekker doorpakken, uitrusten en genieten... dat komt later, dit project moet eerst af dan ben ik voldaan. Het resultaat is al super maar er kunnen nog net wat puntjes op de i!  

Herken je jezelf hierin? Grote kans dat je een tikje perfectionistisch bent🙂. En daar is op zich niets mis mee. Maar wat als jij er last van hebt, het je stress oplevert, je minder geniet van waar je aan werkt? Dan is het tijd om er wat aan te doen!  

 • Er zijn tal van tips en tricks om hier wat aan te doen maar in dit artikel richten we ons op de mindfulness tips. 

 

Wat is perfectionisme? 

 

Perfectionisme is helemaal geen slechte eigenschap, integendeel het kan je enorm veel opleveren. Er is echter wel een verschil tussen ongezond en gezond perfectionisme. 

 • De gezonde perfectionist. Gaat voor kwaliteit, wil mooie doelen bereiken en werkt uiterst nauwkeurig maar is niet bang om fouten te maken of kritiek op zijn werk te krijgen. Ook kan de gezonde perfectionist tevreden zijn met het uiteindelijke eindresultaat en zich hier ook bij neerleggen, ook als het eindresultaat net iets minder is geworden als gehoopt. Je hebt plezier en bevlogenheid beleefd aan hetgeen waar je mee bezig bent geweest en je kan het na afronding loslaten en doorgaan met het volgende project. 
 • De ongezonde perfectionist gaat niet alleen voor kwaliteit maar wil perfectie. Verwijt het zichzelf (onterecht) als hij of zij er naar zijn of haar mening te weinig effort of tijd heeft ingestoken. Raakt gefrustreerd als er te weinig tijd beschikbaar is om het perfecte einddoel te behalen. Is te zelfkritisch, twijfelt aan zichzelf en laat zijn of haar gemoedstoestand afhangen van de behaalde prestaties. Kan niet heel goed tegen kritiek en zet alles opzij tot het doel is bereikt. Na afronding van een project blijft er altijd nog een onvoldaan gevoel achter. Perfect bestaat tenslotte niet. Wat als ik nou.... 

 

De oorzaak van ongezond perfectionisme 

 

Als perfectionisme een ongezonde vorm heeft wordt dit vaak veroorzaakt door angst om te falen en/of de controle te verliezen. Het is dan ook vaak zo dat perfectionisten niet graag iets uit handen willen geven. Bang zijn dat het mis gaat of dat het project mislukt of alles zelf moeten overdoen zijn daar tekenen van. Ook wordt perfectionisme vaak gebruikt om waardering, aandacht en liefde te krijgen, de angst om te falen is dan ook erg groot. 

 

 De gevolgen van ongezond perfectionisme 

 

Het spreekt voor zich dat de ongezonde perfectionist stappen moet zetten om weer wat balans te krijgen in zijn leven en wat meer te gaan genieten. Perfectionisme is niet iets wat je zomaar even van je af kunt gooien zoals een jas die je uitdoet en aan de kapstok hangt. Het is een karaktereigenschap, een patroon wat je al jaren kent en waar je misschien helemaal niet zo goed zonder kan en wil. Wel wil je waarschijnlijk graag dat jouw perfectionisme geen invloed heeft op hoe je je voelt of dat het je levensplezier naar beneden haalt. Langdurig op deze manier doorgaan en in alles waar je mee bezig bent voor het ultieme resultaat gaan vreet energie en kan uiteindelijk leiden tot een burnout. 

Meer mindfulness minder perfectionisme 

 

De burnout coaches en mindfulness trainingen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Perfectionistisch zijn ok maar als er dan ook nog eens zoveel van ons gevraagd wordt... Met minder personeel meer werk verrichtenaandacht geven aan gezin, vrienden, sport en dat ook nog eens op het allerhoogste niveau willen doen, dat eist op een gegeven moment zijn tol. Vandaar ook dat de coaching bureaus en mindfulness trainers niet om werk verlegen zitten. We gaan ervan uit dat je de burnout coach wilt skippen en voordat het te laat is weer het heft in eigen handen wilt nemen. 

Heb je plezier aan wat je doet of vind je het al jaren een struggle? Als het laatste het geval is dan is het misschien verstandig om eens het roer om te gooien en op zoek te gaan naar wat jouw passie echt is, echt het kan ook anders! Hoe dan ook, of je nu beter wilt omgaan met je perfectionisme of het roer wilt omgooien, de volgende mindfulness tips helpen je zeker verder!  

 

Minfulness tips voor de perfectionist 

 

 • Heb je nog geen ervaring met mindfulness of meditatie, begin je hier dan in te verdiepen! Lees wat boeken, struin het internet af, lees wetenschappelijke onderzoeken. Ben je overtuigd? Geef je dan op voor de 8 weekse MBSR (Mindfulness Based Stress Reductiontraining. Het helpt je niet alleen om met je stress en perfectionisme om te gaan, het geeft je nieuwe inzichten in hoe jij graag verder wilt en legt een geweldige basis voor een leven met minder stress. 

De volgende tips zijn overigens ook voor de niet perfectionisten een leidraad om de dag stressvrij door te komen. 

 

Tips voor korte aandacht momenten en dus minder stress 

 

 • Neem tijdens je dag (thuis of op je werk) een 3 minuten adempauze. Op Spotifysoundcloud en YouTube staan tal van voorbeelden als je er nog niet bekend mee bent. Las één maar het liefst meer van deze momentjes in op je dag! 
 • Wees bewust van je ademhaling. Dit kan altijd en overal, of je nu ergens staat te wachten, aan het telefoneren bent of achter de computer zit. Dit hoef je niet de hele dag te doen maar doe dit met regelmaat! 
 • Loop mindful. Let eens op de beweging die je benen en je lichaam maken als je loopt. Wat gebeurt er allemaal als jij vooruit wilt komen? Hoe raakt je ene voet de grond en komt de andere weer in bewegingHoe voelt de grond onder je voeten, hard of juist zacht? Voel je je tenen in je schoenen? Voel je als je buiten loopt de wind of zon op je gezicht? Zelfs het kleinste loopje naar het koffieapparaat of de kopieermachine kun je al met volle aandacht doen. 
 • Luister eens bewust naar alle geluiden die je hoort in de ruimte. Tikken op een toetsenbord, een telefoon die rinkelt, een deur die opengaat, het zoemen van de monitor of tl-buis. Wat hoor je allemaal? Luister aandachtig! 
 • Breng eens de adem naar je buik en voel hoe je voeten contact maken met de grond. Voel je lichaam echt! 
 • Eet je lunch eens bewust i.p.v. even snel tussendoor. Proef eens met aandacht en in rust! 
 • Drink je kopje thee of koffie eens zonder door te gaan met je werk. Proef en voel eens goed en leun eens lekker achterover. 
 • Probeer thuis, voor of na je werk, elke dag te mediteren. Geen tijd? Ook tien minuutjes gaat al een enorm verschil maken!  

Pas deze korte momenten van aandacht dagelijks toe en je zult zien dat je niet alleen minder stress zult hebben maar ook nog eens productiever de dag zult doorkomen.  

Heel veel succes! 

 

“Mindfulness isn't difficult, we just need to remember to do it.” 

 
― Sharon Salzberg 

 

Namasté 

Team Mindful Winkel 

  

© Mindful Winkel 

reageren op dit artikel kan hieronder. (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.