Meteen naar de inhoud
mindfulness beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren (deel 2)

In ons vorige blog heb je kunnen lezen welke vormen van meditatie er zijn en wat het je oplevert om te mediteren. We zijn begonnen met korte meditatieoefeningen. Hopelijk is dit je goed bevallen en kun je niet wachten om de duur van je meditaties verder uit te breiden, of ben je hier zelf al mee begonnen. Dat is mooi want daar willen we het in dit artikel verder over hebben.

Minder stress door te mediteren

Nu je een tijdje hebt geoefend en dit ook met regelmaat (dagelijks) hebt gedaan, heb je kunnen merken dat het je steeds langer lukt om tijdens het mediteren met volle aandacht aanwezig te zijn. Met andere woorden, je gedachten dwalen wat minder vaak af en wanneer ze dit wel doen weet jij ze weer op een vriendelijke, milde manier en zonder oordeel terug te brengen naar je adem. Weet je het nog? Je adem is je anker, je adem die er altijd is en waar je altijd weer naar terug kunt komen wanneer je gedachtes op de loop gaan.

Waarschijnlijk heb je ook al kunnen merken dat je jezelf na een meditatie alerter voelde, milder naar jezelf en je omgeving, meer genoot van de dagelijkse dingen, minder last had van stress. En dat allemaal al na een periode van een paar minuten mediteren per dag! Stel je eens voor als je dit zou kunnen uitbreiden naar een half uur per dag of misschien wel een uur, of dat jezelf de ruimte geeft om ook eens tijdens je werk of studie een meditatiemomentje in te lassen. In welke gemoedstoestand zal je dat brengen, hoe fijn en ontspannen zou je jezelf kunnen gaan voelen?

“meditatiemomentje nodig? Kies de langste rij bij de kassa” 

Hoe lang moet ik mediteren?

Is mediteren dan de oplossing van alles? Nee zeker niet, maar wel voor veel😊. In ons blog  “Het nut van mediteren” kun je alle voordelen van mediteren nog eens teruglezen. Het is niet voor niets dat mediteren en mindfulness op dit moment wereldwijd zo populair zijn en dat trainingen op scholen en in het bedrijfsleven steeds vaker worden gegeven. De boeddhisten wisten het al wat langer maar nu er ook in de westerse wereld voldoende wetenschappelijk bewijs is kan niemand er meer onder uit. Maar hoe lang moet je dan eigenlijk mediteren per dag om je helemaal fantastisch te gaan voelen?

Zoals gezegd, mediteren is niet de oplossing voor alles en wanneer je erg diep in de put zit zal er misschien meer voor nodig zijn om daar weer uit te komen. Wel zal het bijdragen aan je herstel en zorgt mediteren ervoor dat je minder snel die put weer in glijd als je er net uit bent.  Er is dus ook niet een bepaalde tijdsduur te benoemen maar een uur mediteren per dag zou een mooie standaard kunnen zijn. Eigenlijk is het eenvoudig, hoe langer je mediteert hoe langer je er profijt van hebt en hoe beter je alle voordelen zult merken. Maar het moet wel haalbaar zijn, ga het niet zien als iets wat je moet doen en wat je vervolgens juist stress oplevert als het niet lukt, dan slaat het de plank een beetje mis.

Dus kijk voor jezelf wat haalbaar is, plan dit in in je agenda maar wees niet te streng voor jezelf als je een keer moet overslaan of die dag toevallig iets minder tijd hebt. Weet je het nog?  Je meditatiemomentje kun je ook nemen tijdens je wandeling met de hond, op het toilet of in de rij van de kassa. En ben je het ritme weer even helemaal kwijt kijk dan eens of er bij jou ergens in de buurt een meditatie dag of – avond wordt georganiseerd of doe eens een retraite, geeft je genoeg inspiratie en motivatie om er thuis ook weer mee aan de slag te gaan. En mediteren in groepsverband is sowieso een fijne ervaring!

Mediteren met pijn

We willen dus de meditatie gaan uitbreiden en een uur per dag zou geweldig zijn. Doe dit niet in één keer, de kans is groot dat je teleurgesteld wordt als je dit niet vol kunt houden. Stel, je mediteert nu 10 minuten per dag, probeer dit dan eens uit te bereiden naar 20 minuten of een half uur en kijk hoe dit gaat. Een begeleidende meditatie, die je volop kunt vinden in spotify, soundcloud of insight timer, kan je daar heel goed bij helpen. Kies een begeleide meditatie van de tijdsduur die jij wilt en kijk hoe het gaan. Wat je zult gaan merken tijdens langere meditaties is dat je last kunt gaan krijgen van pijn of ongemak in je lichaam, of dat je veel gedachtes krijg; “wat duurt dit lang, wat een stomme oefening, zou het al bijna klaar zijn, pfff volgens mij is dat halfuur al lang voorbij.” Allemaal gedachtes die zullen komen en vrij normaal zijn. Het is nu aan jou om niet met deze gedachtes mee te gaan maar ze even te aanschouwen om vervolgens keer op keer weer je gedachtes terug te brengen naar je ademhaling. Gebruik deze gedachtes eens als oefening, hoe snel merk jij ze op en hoe lukt het jou om ze op een milde en vriendelijke manier weer los te laten zonder er een oordeel over te hebben. Terug naar je ademhaling, keer op keer.

En dan pijn, ook dit kan zich gaan aandoen als je voor langere tijd mediteert. Dit is een moeilijk aspect, want een beetje pijn en ongemak mag er zijn. Je kunt ze zelfs goed gebruiken als oefening door eens naar de pijn toe te gaan ademen of, het net als dat je bij je gedachtes doet die opkomen, deze te aanschouwen om vervolgens weer terug te keren naar je ademhaling. Waarschijnlijk zullen de pijntjes dan vanzelf weer verdwijnen. Wordt de pijn echt ondragelijk en gaat het een fijne meditatie in de weg staan dat is het tijd er iets aan te gaan doen. Je kunt tijdens je meditatie van houding veranderen, ga eens anders zitten of zelfs liggen als dit noodzakelijk is. Gebruik ook het veranderen van houding als oefening, doe dit langzaam en met volledige aandacht en voel eens goed wat er veranderd in de pijn en in je lichaam.

Tijdens je meditatie is het belangrijk dat je alert en aanwezig bent. Het risico van gaan liggen is dat je in slaapt valt dus probeer wanneer je mediteert zoveel mogelijk een zittende en alerte houding aan te nemen. Kijk wat voor jou werkt, een meditatiekussenmetitatiebankje of gebruik een stoel, desgewenst met kussens als ondersteuning. Lukt dit echt allemaal niet, ga dan toch gewoon liggen en mediteer bij voorkeur overdag wanneer je uitgerust bent zodat je goed wakker en alert kunt blijven.

De Bodyscan

Dus we gaan de komende tijd de meditatieduur uitbreiden. Maak een planning voor jezelf en plan deze tijd ook in. Stel haalbare doelen vast en gebruik jouw ideale meditatiehouding.

Een hele fijne oefening om tijdens jouw week eens mee af te wisselen is de bodyscan. Misschien heb je er al eens van gehoord of zelfs al eens geprobeerd of misschien is het helemaal nieuw voor je. Maar probeer deze zeker één keer per week in te plannen. Ben je er nog niet mee bekend gebruik dan een gesproken begeleiding via bijvoorbeeld spotify of soundcloud. De bodyscan is een liggende meditatie dus probeer deze het liefst gedurende de dag of op een moment te doen waarop de kans dat je in slaap valt zo klein mogelijk is.

Heel veel succes de komende tijd en heb je vragen of opmerkingen laat het ons weten in de reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd) of gebruik het contactformulier.

Namasté en tot gauw,

Team

Mindful Winkel

 

© Mindful Winkel

“You can’t stop the waves but you can learn to surf”

-Jon Kabat Zinn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.mindfulwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 216 reviews.
Wishlist 0
Continue Shopping
Chat openen
1
Hallo,

Welkom bij de Mindful Winkel!

Laat het ons weten als we je ergens mee kunnen helpen. Veel Minful shop plezier!

Wist je dat je bij de Veel Gestelde Vragen al veel antwoorden op je vragen kunt terug vinden?