Table of Contents
Mediteren, hoe moet ik beginnen
In ons vorige blog heb je kunnen lezen wat voor nut mediteren nu eigenlijk heeft. Wat je er allemaal voor terugkrijgt als je op regelmatige basis (het liefst elke dag) wat van jouw “kostbare” tijd aan meditatie besteedt. Gewoon even in het moment zijn in plaats van al bezig te zijn met wat er voor je ligt en wat er allemaal nog op je to do list staat.
Waarom mediteren ?
In onze huidige maatschappij wordt er veel van ons verwacht maar leggen we de lat voor onszelf misschien ook wel heel erg hoog. Als jou dat allemaal prima af gaat, fantastisch. Maar als je soms moeite hebt om alles bij te benen, waarom dan die lat gewoon niet wat lager leggen. En ja, sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren. Maar zou het ook anders kunnen, moet het allemaal perfect en moet het allemaal nu? Een beetje onthaasten zal je goed doen en zal je uiteindelijk eerder brengen waar je naartoe wilt.
Dus je hebt al kunnen lezen waarom mediteren zo verstandig is. In dit artikel gaan we wat dieper in op wat mediteren nu eigenlijk is en welke vormen er zijn.
Mediteren is niet veel meer dan jezelf focussen op één ding en de meest gebruikte en tevens makkelijkste methode hierbij is via de ademhaling. Als we ons focussen op de ademhaling kunnen we niet aan iets anders denken dus de gedachtestroom in ons hoofd wordt even stopgezet. Simpel toch? Eh nee, maar oefening baart kunst. Hierover straks meer!
Mindfulness meditatie
We gaan in dit artikel in op de meditatietechniek die gebruikt wordt voor mindfulness en waarschijnlijk ook het meest beoefend wordt in de westerse wereld. Maar er zijn veel meer technieken. Enkele voorbeelden hieronder.
- Mantra Meditatie
- Energie Meditatie
- Vipassana Meditatie
- Concentratie Meditatie
- Visualisatie Meditatie
- Contemplatie Meditatie
- Yoga Meditatie
- Dynamische Meditatie
Zoals gezegd, we hebben het in dit artikel over de meditatietechniek die we kennen uit de mindfulness en het meest te vergelijken in met vipassana meditatie. We richten ons nu ook alleen nog op de zitmeditatie.
De juiste houding (zitmeditatie)
Je gaat zitten op een meditatiekussen of bankje in kleermakerszit en als je geen kussen of bankje hebt dan gewoon op de grond of op je bed. Belangrijk is dat je comfortabel zit, dus laat jouw lichaam het niet toe om langdurig in deze houding te zitten ga dan bijvoorbeeld gewoon op een stoel zitten. Je neemt een actieve en alerte houding aan. Je rug en schouders zijn recht en ontspannen, je hoofd is geheven en je handen rusten op je schoot of je benen. Je manier van zitten drukt waardigheid uit, zitten als een koning wordt het ook wel genoemd. Als je het prettig vindt kun je je ogen sluiten of je richt je ogen op een vast punt voor je op de vloer. Het kan best even wennen zijn om op deze manier te zitten maar dit went snel, ook ongemakken of pijntjes kunnen zich aandoen. Bekijk voor jezelf wat voor jou het beste werkt. Kleine pijntjes en ongemakken mogen er best zijn en kun je zelfs heel goed gebruiken tijdens de meditatie maar het moet je niet te veel afleiden van je oefening. Zorg er ook voor dat de ruimte waar je gaat mediteren een rustige en behaaglijke ruimte is waar je niet gestoord kunt worden. Dus niet te warm of te koud en gebruikt desgewenst een meditatiedekentje.
Hoe te beginnen met mediteren?
Nu we zitten kunnen we gaan beginnen met mediteren. Je kunt er voor kiezen om je meditatie te laten begeleiden door gesproken audio of meditatie muziek. Er zijn tal van goede apps en gesproken audio te vinden. Maak hier zeker gebruik van, wanneer je net begint met mediteren helpt dit je enorm. Verwacht niet dat je direct een half uur of langer je meditatie zal volhouden. Probeer gewoon eens 5 minuten per dag of 2 keer 5 minuten en breidt dit na een week eens uit naar 10 minuten en zo verder. Voor je het weet lukt het ook jou om makkelijk een meditatie van een half uur vol te houden.
Dus we beginnen simpel en gaan voor een 5 minuten meditatie. Je zit comfortabel in een prettige ruimte en kunt niet gestoord worden. Je gaat je nu focussen op de ademhaling. Merk op hoe de ademhaling door je neus je lichaam binnenkomt en deze zijn weg vervolgt en uiteindelijk weer resulteert in een uit ademhaling. Blijf dit proces volgen, in en uit, in en uit. Ook kun je jezelf focussen op het punt waar je in jouw lichaam je adem het beste voelt. Misschien zit je adem heel hoog of voel je de ademhaling beter in je buik. Breng dan je adem naar dit punt.
Ademhaling gebruiken als anker
Hoera! Je mediteert Zo makkelijk is het…. of toch niet? Het is niet voor niets dat we beginnen met een korte meditatie. Tijdens deze 5 minuten zul je merken dat je gedachten al regelmatig zullen afdwalen. Misschien een keer of tien, misschien zelfs 50 keer! En dit is helemaal niet erg want zo werkt ons brein nu eenmaal. De kunst is wanneer je opmerkt dat je bent afgedwaald je de aandacht weer terug brengt naar je ademhaling en doe dit dan op een milde manier zonder oordeel. Wees niet te streng voor jezelf. Niemand maar dan ook echt niemand zal zich gedurende een hele meditatie kunnen focussen zonder dat zijn of haar gedachten gaan dwalen. Wel zul je merken dat hoe vaker je mediteert het je steeds beter lukt om langer de focus vast te kunnen houden en je het ook sneller opmerkt als je gedachten afdwalen. Beschouw je ademhaling als een anker waarnaar je terug komt als je bent afgedwaald.
Wanneer je je meditatie beëindigd doe dit dan met rust en alertheid en probeer deze rust gedurende de dag vast te houden.
In ons volgende blog gaan we de meditatie uitbreiden en ook weer wat nieuws proberen. Ook gaan we het hebben over hoe om te gaan met pijntjes en ongemakken tijdens het mediteren.
Wij zijn benieuwd hoe jij deze oefening hebt ervaren.
Succes en tot gauw!
“Feelings come and go like clouds in a windy sky. Conscious breathing is my anchor.”
― thich nhat hanh
© Mindful Winkel