te hoge verwachtingen

Te hoge verwachtingen van jezelf en je kind?

Als ouders willen we het allemaal heel graag goed, liefst perfect doen.

Zo graag, dat we soms vergeten dat we ook gewoon maar mens zijn. Daarmee is de eerste fout eigenlijk al gemaakt, want op deze manier maken we het onszelf veel te moeilijk in het grootbrengen van onze kinderen. In mijn boek ‘En nu… mindful ouderschap – aanmodderen en aanwezig zijn’ behandel ik de verschillende valkuilen van het ouderschap en oplossingen daarvoor.

 

En daar komen niet eens kinderen aan te pas, het gaat eerder om de houding waarmee we het onszelf als opvoeders moeilijk maken. Eén belangrijke valkuil die ik hier alvast verklap, is het hebben van torenhoge verwachtingen. Van onszelf als ouders en van onze kinderen. Het feit dat het leven soms anders loopt dan de hoge verwachtingen die van tevoren werden gekoesterd, zorgt bij menig ouder voor een gevoel van frustratie, teleurstelling en onnodig piekeren.

 

Misschien had je van tevoren misschien bedacht dat je kind een extraverte danseres zou worden die op het podium van Kinderen voor kinderen staat, blijkt je kind een introverte persoonlijkheid die liever rustig zit te tekenen. Dan kun je de huidige situatie toetsen aan jouw ideaalbeeld; je kunt ook erkennen wat is. Een portie realiteitszin dat de situatie is zoals hij is, betekent vaak al een verlichting van taken en van het gemoed. Tel uit je winst. In mijn boek, ook te bestellen via www.mindfulwinkel.nl, staan nog veel meer dingen die je als ouder van je takenlijstje kan schrappen.

 

PS: Ben of ken je iemand die toe is aan een vrolijke dag opladen en relativeren over ouderschap, geef jezelf of je kennis de tip dat hij of zij welkom is op de verdiepingsdag En nu.. mindful ouderschap. Op 18 mei in Rotterdam. Met yoga, schrijfoefeningen, meditaties uit de mindfulnesstraining, humor, delen en een afsluitende yoga nidra (slaapyoga) sessie, waarbij de ouders eens lekker onder de dekens mogen liggen, zonder gewekt te worden door hun kinderen. 😉 Meer info via Bea@deverbindingswinkel.nl en www.deverbindingswinkel.nl. Tot 18 april is er nog korting voor early birds.

 

reacties via bea@deverbindingswinkel.nl

© Bea Kalter 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.