mindfulness oefening

Mindfulness in actie

Mindfulness in actie

Bij het woord ‘mindfulness’ denken veel mensen aan mediteren, rust, monniken en op een meditatiekussen zitten. Klopt ten dele, én het is gelukkig ook meer dan dat. Je hoeft niet per se het klooster in om mindful te leven. Het is juist de kunst om de training van je aandacht middenin het dagelijks leven vorm te geven, want dáár gebeurt het. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar hoe kun je dat dan doen?

eerste, kleine stap in de goede richting is het doen van één ding tegelijk.

Laten we beginnen met iets wat we, als het goed is, elke dag doen: eten. Bedenk eens hoe je eet. Werk je in de pauze (zoals ik toen ik nog op een drukke redactie werkte) snel je broodje kaas naar binnen achter de computer? Of ga je ervoor zitten? Proef je ook echt wat je eet? En kun je ervan genieten?

Het is een leuk en interessant experiment om eens een maand lang minimaal één maaltijd per dag echt met aandacht te eten. Dus niet voor de buis of met de telefoon naast je bord, maar eten terwijl je eet. Eén ding tegelijk en langer kauwen dan even-hap-slik-weg. Een hap met aandacht smaakt vaak zoveel beter! Veel deelnemers aan mijn trainingen zijn bewuster gaan eten en er meer van gaan genieten. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen na een maand. Mail ze gerust naar Bea@deverbindingswinkel.nl

In de En nu.. boekenserie benader ik mindfulness op een praktische manier en gaan de boeken over thema’s die we allemaal tegenkomen in het dagelijks leven, zoals tijd maken voor wat echt belangrijk is, gezond omgaan met je mobiel, relaxed blijven bij bumperklevers, slapen en aandachtig leven en werken met kinderen en jongeren. Na de eerste vier delen (Lichter leven, Digitaal detoxen, Mindful ouderschap en Lekker slapen), zijn er alweer twee nieuwe En nu’tjes in de maak, over mindful communiceren op het werk en opkrabbelen uit een burn-out. Ik ben dankbaar voor de suggesties en verhalen van lezers, dus jullie ideeën zijn van harte welkom.

© Bea Kalter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.