Meteen naar de inhoud
Witte Salie smudge

Smudgen en je huis reinigen? Lees alles over Salie

Smudgen en je huis reinigen?

 

Salie, een stukje apotheek in je tuin

Salvia of, in de volksmond gewoon salie genoemd, is één van de meest geneeskrachtige planten die je in heel wat tuinen kunt vinden. ‘Salvare’, de Latijnse benaming betekent niet voor niets ‘behandelen’. De Grieks geneesheer, Dioscorides, die chirurg, botanicus en farmacoloog was bij het leger van keizer Nero, gebruikte echte Salie in tal van zijn bereidingen. Hij behandelde hiermee o.a. nierstenen, koorts, onregelmatige menstruaties en bloedingen. Het was hij, diezelfde Dioscorides, die rond 70 na Christus, geheel met de hand, de Materia Medica schreef. Een naslagwerk over alle geneeskrachtige kruiden en hun specifieke stoffen dat eeuwen lang gebruikt werd als handleiding voor geneesheren over heel de wereld.

 

De Salie plant

Salvia Officinalis

Salie of in het Latijn, Salvia officinalis, is de oervorm van de plant. Het is een vaste plant die makkelijk overwintert en die niet alleen helend werkt maar ook nog eens decoratief is in de tuin. Hij heeft langwerpige grijsgroene bladeren die een sterk aroma afgeven, vooral bij kneuzing van de bladeren. Bloeien doet hij vanaf juni tot eind augustus en uit de plant groeien dan aren met mooie blauwachtig violet of lilarose bloempjes. Na de eerste bloei kan hij terug geknipt worden om in de herfst opnieuw te gaan bloeien. De Salie plant is niet echt onderhevig aan ziekten en vergeet je hem een keertje water te geven is het niet eens zo erg. Hij kan wel een beetje droogte verdragen. Met 40 tot 60 cm hoogte is het geen klein plantje en wat een leuke bijkomstigheid is, vlinders en vliegende insecten zijn er dol op.

Witte Salie

Witte Salie, of Salvia Apiana, is het zusje van echte Salie en ook al hebben ze heel wat gemeen, toch zijn ze echt wel verschillend. De bladeren bijvoorbeeld, zijn langer en smaller en de plant wordt dubbel zo hoog als het originele zusje. De bloempjes zijn meestal wit maar kunnen ook lavendelachtig van kleur zijn. Ze houdt niet van een natte grond en zal zich best voelen in droge woestijnachtige omstandigheden. Daarom vind je ze ook heel zelden in vochtige streken en moet je witte Salie kopen wil je er thuis van kunnen genieten. Samen met de Salvia officinalis is de Salvia Apiana één van de 800 gekende Salie soorten.

 

Hoe gebruik je Salie

Bij het bereiden van maaltijden

De meeste mensen kennen Salie enkel uit de gedroogde kruidenpotjes in de supermarkt. Het wordt spaarzaam gebruikt bij bereidingen met lams- en schapenvlees, gevogelte, soepen en zo meer. Spaarzaam, omdat het een uitgesproken scherpe smaak heeft die, wanneer je er teveel van gebruikt, gaat overheersen. Dat het gebruikt wordt in vleesbereidingen is niet alleen om zijn smaak maar ook omdat het het spijsverteringssysteem helpt bij het verteren van vlees. De bloempjes kun je gebruiken in salades maar meng je ze gewoon tussen de sla, dan proef je ook hun subtiele lekkere smaak. Ook de vaak gebruikte Provençaalse kruiden bevatten Salie.

Als warme of koude drank

Cocktails en andere verfrissende drankjes met Salie zijn minder geneeskrachtig dan bijvoorbeeld kruidenthee maar, ze zijn heerlijk en verfrissend. Door het verwarmen van salie komen namelijk stofjes vrij die super gezond zijn. Zo is saliethee niet enkel ontspannend voor het hele lichaam maar geeft ook rust in je hoofd. Het geeft een flinke boost aan je immuunsysteem en bezit een natuurlijk antibacteriële werking. Een dagelijks kopje saliethee zoals de organische Shoti Maa I am thee, heeft ook een ontstekingsremmende werking. De bloempjes van Salie kunnen ook gebruikt worden om thee van te maken. Ze hebben een ontsmettende werking op het bloed en de zenuwen. Saliemelk, iets wat vroeger vaak gebruikt werd, verkreeg men door salieblaadjes te koken in melk. Men dronk het meestal voor het slapen gaan omdat het een garantie was voor een goede nachtrust.

Je huis reinigen met Salie

De Native American Indians of zoals wij ze noemen, de Indianen uit Noord Amerika, gebruikten gedroogde witte Salie om hun leefomgeving te reinigen. Op die manier verdreven ze niet alleen alle negatieve energieën uit hun teepee’s maar ook uit hun geest. Smudgen, zoals dit ritueel heet, hebben wij westerlingen, reeds jaren geleden overgenomen. Bij smudgen zijn een aantal dingen heel belangrijk, o.a. het eren van de vier elementen. Wil je energetisch je huis reinigen met Salie, dan gebruik je het kruid als aarde element, de rook voor lucht, de smeulende smudge stick voor vuur en de Abalone smudge schelp voor water. Als verspreider van de rook kun je een veer gebruiken.

Waarom je huis reinigen met Salie

Er zijn tal van redenen waarom je je huis energetisch zou reinigen want negatieve energie kan overal hangen. Je merkt het meestal als mensen in je huis snel moe zijn of vaak neerslachtig worden. Ook verdriet dat blijft hangen of wanneer er om het minste ruzie gemaakt wordt in huis kan een aanwijzing zijn van negatieve energie. Dit geeft meestal aan dat het energieveld of Aura verstoord is en indien je dit niet oplost liggen lichamelijke klachten wellicht om het hoekje te kijken. Wil je de energie zuiveren, dan is smudgen een fijne manier om dit te doen. Er zijn tal van smudge sticks, fakkels en wierookkruiden die je hierbij kunnen helpen.

Haliotis diversicolor

De Latijnse benaming van de Abalone Smudge schelp is Haliotis diversicolor. Het is het huis van een slakkensoort die leeft in de gematigde noordwestelijke Stille Oceaan en familie is aan de Haliotidae. Een slakkensoort dat, vooral in zuiderse landen met succes gebruikt wordt om wonden te helen. Diversicolor duidt op de prachtige regenboog van parelmoeren kleuren die aan de holle kant van de schelp te zien zijn. Hierin worden de samengebonden bundeltjes Salie gelegd waaraan ook vaak Palo Santo werd toegevoegd; een lekker geurende houtsoort. De naam, Palo Santo, betekent heilig hout en groeit in streken rond de evenaar. Omdat de schelp een puur natuurlijk product is, kunnen de vorm, de grootte en de kleuren verschillend zijn. De gaten in de schelp zijn ideaal om lucht aan te zuigen bij het verbranden van de Salie.

 

Andere manieren om Salie te branden

Al naargelang je zelf verkiest, zijn er verschillende manieren om de energie in je huis én jezelf te zuiveren van negativiteit. Het Aromafume Aura Reiniging wierookset bijvoorbeeld, bevat de aroma’s Witte Salie, Dragon’s Blood en Palo Santo. Dragon’s blood, of Drakenbloed, is een fel gekleurde rode hars die men haalt uit diverse soorten planten waaronder de Cracaena, de Croton en de Calamus rotang uit India. Drakenbloed wordt al eeuwen gebruikt om vernis en verven te kleuren, als medicijn en dus ook als wierook. Al deze weldoende stoffen werden in dit wierookset vervolledigd met scharlei en de prachtige passievrucht. De diepe middentoon komt van de de gurjun balsem en samen zorgen ze voor alle aroma’s in deze wierookblokjes op basis van Witte Salie.

Witte salie backflow wierookkegels zitten verpakt met 24 kegeltjes in een doos. De backflow wierookbranders, die bij deze kegeltjes horen, kun je apart bestellen. De luchtgaatjes in deze brander laat de rook als een magische waterval naar beneden stromen waardoor een rustgevende serene sfeer gecreëerd wordt. Let wel, om dit speciale effect te bereiken heb je de bijpassende wierookbrander nodig want, met een doorsnee exemplaar gaat het echt niet lukken.

Het zuivere Witte Salie wierookkruid wordt in een vuurvaste schaal verbrand op houtskool of met een speciale zeefbrander. De rustgevende energie die vrijkomt tijdens het branden, werkt helend bij meditatie of gebed. Het geloof wordt erdoor aangesterkt, het heeft een reinigende werking die helderheid brengt en spirituele inzichten. Dit wierookkruid is vaak onderdeel van aurareinigende sessies en om de energie te zuiveren in huizen. De Salie kan ook gemengd worden met andere gedroogde kruiden, al naargelang je eigen smaak en behoefte.

Salie en zwangerschap

Omdat Salie krampen kan opwekken in de baarmoeder, wordt het gebruik sterk afgeraden tijdens de zwangerschap. Bepaalde stoffen in de plant werken ook in op het zenuwstelsel van je ongeboren kind. Salie is te vermijden in alle vormen, zowel het gebruik van het kruid zelf als van de etherische olie.

De waardering van www.mindfulwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 216 reviews.
Wishlist 0
Continue Shopping
Chat openen
1
Hallo,

Welkom bij de Mindful Winkel!

Laat het ons weten als we je ergens mee kunnen helpen. Veel Minful shop plezier!

Wist je dat je bij de Veel Gestelde Vragen al veel antwoorden op je vragen kunt terug vinden?