Meteen naar de inhoud
Rudraksha

Rudraksha: 21 Mukhi effecten

Zo maak je gebruik van de helende kracht van Rudraksha

 

Rudraksha zaden worden al sinds oudsher gebruikt tijdens verschillende rituelen en ook de dag van vandaag zijn ze erg populair. Dat komt omdat ze heel wat voordelen hebben voor zowel lichaam als ziel. Benieuwd naar de werking van deze krachtige zaden? Lees dan snel verder!

De mythologie van Rudraksha

De naam ‘Rudraksha’ komt voort uit de hindoeïstische mythologie. Het betekent letterlijk de tranen van Shiva. Dat is ook de manier waarop de zaden hun naam verkregen hebben. God Shiva liet tranen van compassie op de aarde vallen toen hij mediteerde op het welzijn van de mens. Bij het aanraken van de aarde kristalliseerden de tranen en veranderden ze in Rudraksha bomen.

Sindsdien worden de zaadjes van de blauwe bessen van de Rudraksha of elaeocarpus ganitrus boom vooral gebruikt voor het maken van gebedskettingen, maar er zijn nog enkele andere toepassingen. Zo worden ze ook als aryuvedisch medicijn en geluksbrenger gebruikt. Je vindt de elaeocarpus ganitrus boom voornamelijk terug in het Himalaya gebergte in India en Nepal, maar ook in Maleisië en Zuidoost-Azië.

Van zaadje tot mala

De mala ook wel japamala genoemd, is een soort van gebedsketting gemaakt met kralen uit Rudraksha. Het wordt in tal van religies gebruikt, waaronder het hindoeisme, sikhisme en boeddhisme. Je kan het een beetje vergelijken met onze rozenkrans. Het grote verschil is dat een japamala bijna altijd uit 108 kralen bestaat. Als je de losse cijfers van dit getal samentelt, kom je op 9 uit. Dat is een heilig getal dat staat voor voltooiing.

Daarnaast wordt er bij het maken van een gebedsketting rekening gehouden met het aantal groeven of mukhi in de zaden. De hoeveelheid kan variëren van 1 tot 21. Voor het maken van een gebedsketting worden meestal Rudraksha’s met 5 groeven gebruikt, omdat ze symbool staan voor de 5 gezichten van Shiva. Elk nummer heeft een specifieke betekenis met bijkomende voordelen:

Aantal mukhi: lichamelijke & spirituele effecten op het lichaam

 • 1 Mukhi: helpt bij migraine en het vervullen van wensen
 • 2 Mukhi: verbetert de verstandhouding in relaties
 • 3 Mukhi: verwijdert slechte karma
 • 4 Mukhi: verbetert je geheugen en communicatievermogen
 • 5 Mukhi: geeft je helderheid in je hoofd en maakt je rustiger
 • 6 Mukhi: geeft je meer zelfvertrouwen
 • 7 Mukhi: helpt je bij de zelfontwikkeling en het creëren van nieuwe kansen
 • 8 Mukhi: laat je obstakels overwinnen en geeft je succes
 • 9 Mukhi: geeft je mentale en spirituele kracht
 • 10 Mukhi: geeft je de kracht om negatieve energieën te overwinnen
 • 11 Mukhi: helpt je tot rust komen in je hoofd
 • 12 Mukhi: helpt je hogerop te komen in het leven
 • 13 Mukhi: ondersteunt je bij de persoonlijke ontwikkeling
 • 14 Mukhi: Neemt je zorgen weg en brengt geluk op je pad
 • 15 Mukhi: maakt je gezonder en sterker
 • 16 Mukhi: zegent je en maakt je succesvol
 • 17 Mukhi: brengt onverwachts veel voorspoed
 • 18 Mukhi: gaat verslavingen tegen en ondersteunt je bij veranderingen in je carrière
 • 19 Mukhi: opent de 7 chakra’s waardoor je gelukkiger wordt
 • 20 Mukhi: laat je verlangens uitkomen en helpt bij het studeren
 • 21 Mukhi: zegent je en helpt bij het waarmaken van je dromen

De betekenis van de onderdelen

Voor het maken van gebedskettingen worden Rudraksha’s in dezelfde richting geboord als ze groeiden. De energie zou zo in elk zaad behouden blijven. Maar deze kettingen bestaan niet alleen uit zaden. Er is meestal ook een kwast en een goeroekraal aanwezig. Elk onderdeel geeft de ketting een extra betekenis:

Het garen

Het garen dat gebruikt wordt om de kraaltjes met elkaar te verbinden staat symbool voor verbinding. Er worden knopen gemaakt tussen de zaden, zodat je niet afgeleid wordt door een rinkelend geluid tijdens het tellen van je mantra’s.

Het kwastje

Het kwastje verspreidt de positieve energie die voortkomt uit je affirmaties.

De goeroekraal

De goeroekraal markeert het begin-, keer- en eindpunt van de ketting. Een handig hulpmiddeltje!

De helende werking van Rudraksha

Rudraksha brengt rust, helderheid en richting in je leven en beschermt je tegen negatieve gedachten en krachten. Maar er zijn nog tal van andere voordelen die het met zich meebrengt!

Zo helpt het bij het controleren van stress en het verminderen van zorgen. Heb je binnenkort een belangrijk examen of begin je aan een nieuwe job? Dan geeft een Rudraksha ketting je de rust geven die nodig is voor een goed verloop. Het zaad is daarnaast ideaal om te gebruiken tijdens spirituele praktijen. Het zorgt namelijk voor een sterkere verbinding met je hogere zelf en de krachten van het universum.

Er zijn ook enkele lichamelijke voordelen verbonden aan Rudraksha. Het is bijvoorbeeld goed voor de bloedsomloop en je hart. Daarnaast stabiliseert het je hormonen en helpt het met het opbouwen van een sterker immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt.

Zo gebruik je een Rudraksha gebedsketting

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van de heilzame kracht van een Rudraksha gebedsketting. Je kan er mantra’s mee tellen of het als geluksbrenger om je hals dragen.

Japa meditatie

De gebedsketting helpt je tijdens het mediteren bij het tellen van je mantra’s. Houd hiervoor de ketting in je rechterhand met het eerste kraaltje naast de goeroekraal tussen je duim en middelvinger. Schuif een kraaltje op elke keer dat je een mantra herhaalt. Heb je de goeroekraal bereikt? Neem dan eventjes de tijd om te reflecteren. Vervolgens ga je verder in de andere richting. Dit proces kan je zo vaak je maar wil herhalen!

Deze mantra’s passen goed bij een Rudraksha meditatie

 • Om Namoh Bhagavate Rudraya
 • Om Namah Shivaya
 • Om Tatpurushaay Vidmahe Mahadevaay Deemahi Tanno Rudrah Prachodayat

Om Namah Shivaya is de beste spreuk om Shiva mee op te roepen. Deze mantra betekent letterlijk ‘Ik buig voor heer Shiva’. Het is een manier om transformatie in je leven toe te laten.

Om Namoh Bhagavate Rudraya is een mantra waarmee je Shiva groet en om creatieve en emotionele kracht vraagt.

Om Tatpurushaay Vidmahe Mahadevaay Deemahi Tanno Rudrah Prachodayat is een mantra dat een kalmerende werking heeft op je geest en gemoed. Hiermee vraag je letterlijk of Shiva je wilt helpen illusies te doorzien.

Dragen als amulet

Je kan een Rudraksha ketting ook om je hals dragen. Er zijn zelfs prachtige uitvoeringen waarin edelstenen verwerkt zitten. Maar het is natuurlijk niet alleen een mooi sieraad. Het beschermt je ook tegen negatieve invloeden en brengt meer geluk in je leven.

Als je een Rudraksha gebedsketting om je hals wilt dragen, is het wel belangrijk om te weten dat de zaden in aanraking met vocht kleurstof kunnen afgeven op je huid.

Bijzondere rituelen om contact te maken met Shiva

Er zijn meerdere manieren om met de god Shiva in contact te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale dansen of vuurrituelen. Ook hierin kan jij je verdiepen als je liever niet mediteert of als je eens afwisseling wilt. Ben jij muzikaal aangelegd? Dan heb je een streepje voor, want ook muziek maken zou deze god vrolijk stemmen.

De waardering van www.mindfulwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 216 reviews.
Wishlist 0
Continue Shopping
Chat openen
1
Hallo,

Welkom bij de Mindful Winkel!

Laat het ons weten als we je ergens mee kunnen helpen. Veel Minful shop plezier!

Wist je dat je bij de Veel Gestelde Vragen al veel antwoorden op je vragen kunt terug vinden?